Κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν το παιδί σου πηγαίνει σχολείο

Κανόνες που πρέπει να ακολουθείς όταν το παιδί σου πηγαίνει σχολείο

Ένας χρήσιμος οδηγός για τους γονείς

okok
Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και μαζί με τις προετοιμασίες ακολουθεί και το άγχος των γονιών για το τι πρέπει να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο σωστός προγραμματισμός αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό ώστε τα παιδιά να έχουν μια ομαλή μετάβαση στη ρουτίνα μαζί με τις σχολικές απαιτήσεις που έπονται. Ιδίως για τους γονείς όπου φέτος θα αποχωριστούν για πρώτη φορά το παιδί τους, τα πράγματα φαίνεται να έχουν ένα επιπλέον βαθμό δυσκολίας.


Πιο κάτω θα δεις 10 κανόνες που πρέπει – και επιβάλλεται – να ακολουθήσεις για το δικό σου καλό αλλά και των παιδιών σου.

1. Συζήτησε προσωπικά ζητήματα με διακριτικότητα
Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι από την πρώτη μέρα αλλά ούτε να στριμώξεις τον δάσκαλο προκειμένου να του «αποκαλύψεις» τις αδυναμίες του παιδιού σου. Αυτό ενδεχομένως να κάνει το παιδί να αισθανθεί ευάλωτο και ντροπιασμένο. Επιπλέον, η πρώτη μέρα του σχολείου είναι αρκετά πιεστική και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, αν έχεις κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να πεις, καλό είναι να το αναφέρεις γραπτώς με κάποια επιστολή.


2. Απόφυγε τους αποχαιρετισμούς και τις συγκινήσεις
Ιδιαίτερα για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, οι κραυγαλέοι αποχαιρετισμοί δεν είναι και ότι καλύτερο. Προτίμησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου χωρίς να δείξεις την αγωνία σου γιατί αυτό θα το μεταδώσεις και στο παιδί.

3. Από την άλλη, αν η ιδέα του αποχωρισμού τρομοκρατήσει το παιδί, τότε βρες τρόπους ώστε να το καθησυχάσεις με διάφορα επιχειρήματα ή ακόμα και με κάποια επιβράβευση.


4. Στο σχολείο με τα απολύτως απαραίτητα
Αν από την πρώτη μέρα το παιδί βρεθεί στην τάξη και δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα που χρειάζεται, τότε αυτό θα το κάνει να νιώσει άσχημα απέναντι στους συμμαθητές του. Επομένως, φρόντισε να εξοπλίσεις το παιδί με όσα χρειάζεται τόσο για την πρώτη μέρα στο σχολείο όσο και για το υπόλοιπο διάστημα.

5. Το κολατσιό 
Οι γονείς είναι καλό να αφήνουν το παιδί τους να βοηθά στην προετοιμασία του κολατσιού που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την τσάντα τους. Ένα πλήρες γεύμα που θα τους δώσει ενέργεια αλλά και αυτοπεποίθηση προς τα υπόλοιπα παιδιά.

vhgh


6. Μην ανακατεύεσαι στις σχέσεις του
Αν το παιδί σου τσακώνεται με ένα άλλο παιδί για τον οποιονδήποτε ασήμαντο λόγο, καλό είναι να μην ανακατεύεσαι κάνοντας τον διαιτητή. Αυτό άλλωστε είναι δουλειά των δασκάλων. Το παιδί σου δεν χρειάζεται καθοδήγηση για τις παρέες και τις συναναστροφές του. Τα ίδια θα αποκτήσουν μόνα τους την αυτοπεποίθηση τους και θα αναγνωρίσουν τις δυνατότητες που έχουν όσο αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις.


7. Μην το παίζεις δάσκαλος
Δεν χρειάζεται να κατακρίνεις τη δουλειά των εκπαιδευτικών. Δουλειά σου είναι να βρίσκεσαι στο πλευρό του παιδιού σου στηρίζοντας την κάθε του προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίζει τις μαθησιακές του δυσκολίες.

8. Φώναξε τον Μορφέα
Ο ύπνος των παιδιών είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα κατά τη σχολική περίοδο. Καλό είναι να εφαρμόσεις ένα σωστό πρόγραμμα και να το υιοθετήσεις και στο παιδί σου ώστε να συμπληρώνει τις απαραίτητες ώρες ύπνου που χρειάζεται (8-10 ώρες). Άλλωστε, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει στο παιδί μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμα και προβλήματα προσαρμογής.


9. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!
Μην αφήνεις το παιδί σου να φεύγει από το σπίτι, φορώντας τα χθεσινά ρούχα, ακόμα κι αν πρόκειται για την αγαπημένη του μπλούζα του Spiderman. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς την προσωπική υγιεινή.


10. Επαρκής ενημέρωση
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καλό θα είναι ο δάσκαλος να ενημερώνεται για τυχόν σημαντικές αλλαγές που αφορούν το παιδί όπως για παράδειγμα μια απώλεια ενός συγγενή, ένα ενδεχόμενο διαζύγιο των γονιών ή κάποια μετακόμιση. Αν το παιδί συμπεριφέρεται παράξενα στο σχολείο, καλό θα είναι ο δάσκαλος να γνωρίζει το λόγο.

Πηγή
 

Παιδι

COMPETITIONS