Πώς μπορείς να σώσεις ένα μωράκι που πνίγεται (Βίντεο)

Πώς μπορείς να σώσεις ένα μωράκι που πνίγεται (Βίντεο)

Σε μόλις 45 δευτερόλεπτα

kid
Οι Βρετανοί ηθοποιοί David Walliams, David Mitchell, Johnny Vegas και Sir John Hurt δάνεισαν τις φωνές τους σε μια καμπάνια που δείχνει πώς να βοηθήσεις ένα μωρό που πνίγεται.

Η ομάδα του St John Ambulance στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάστηκε Τhe Chokeables, δείχνει τους ηθοποιούς να υποδύονται τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μωρό, όπως ένα καπάκι από στυλό, ένα φιστίκι και ζελές.

Αφορμή για την καμπάνια αποτέλεσε μία έρευνα που αποκάλυψε ότι το 79% των γονέων δεν γνωρίζουν την σωστή τεχνική για να σώσουν ένα μωρό από πνιγμό παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 58% φοβούνται μη τυχόν και συμβεί στο παιδί τους, ενώ το 40% παραδέχονται ότι το έχουν ζήσει.

Γνωρίζοντας τι μπορεί κανείς να πράξει σε μια περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ειδικά σε μια περίπτωση όπως είναι ο πνιγμός. Αφιερώνοντας μόλις 40 δευτερόλεπτα του χρόνου σου για να μάθεις την τεχνική, μπορείς να σώσεις τη ζωή του παιδιού σου.

Αν το μωρό σου από τη λαιμαργία του στραβοκαταπιεί το γάλα του, πνίγεται, βγάζει γάλα από τη μύτη, κοκκινίζει ή μελανιάζει, μην τρομάξεις. Είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά μωρά. Αν δεν επανέλθει από μόνο του σε μερικά δευτερόλεπτα, πιάσε το από τους αστραγάλους και κρέμασε το ανάποδα, ακριβώς όπως το κρατά ο μαιευτήρας την ώρα που γεννιέται. Με αυτόν τον τρόπο τα υγρά που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό κυλάνε προς τα έξω.

Αν το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να κάνεις κάποιες άμεσες κινήσεις για να το βοηθήσεις να απαλλαγεί από το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα. Το μωρό μπορεί να έχει μελανιάσει, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους.

  • Ξάπλωσε το μωρό, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σου, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
  • Δώσε του 5 μικρά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.
  • Εάν δεν καταφέρεις να αποβάλει το αντικείμενο, γύρισε το ανάσκελα, έτσι ώστε η πλάτη του να ακουμπάει στο βραχίονα σου. Και εδώ, κράτησε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
  • Κάνε του 5 πιέσεις στο στήθoς (ανάμεσα στις θηλές του περίπου 2 εκατοστά πιο κάτω) όπως στην τεχνητή αναπνοή, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
  • Κοίταξε μέσα στο στόμα του βρέφους και αφαίρεσε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σου.
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείς να κάνεις το χειρισμό Heimlich. Στάσου πίσω από το παιδί, τύλιξε τα χέρια σου γύρω από τη μέση του ενώνοντας τις παλάμες σου για να δημιουργήσεις μια ζώνη πίεσης πάνω από τον αφαλό. Πιέζεις δυνατά προς το σώμα σου και προς τα πάνω.

Προσοχή:

 

  • Συνέχισε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
  • Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκίνησε τεχνητή αναπνοή. Εάν βήχει, αυτό σημαίνει ότι το μωρό αναπνέει. Δώσε ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη και τίποτε άλλο.
  • Κάρτησε όσο γίνεται την ψυχραιμία σου και μην δείξεις ταραχή προς το παιδί.
  • Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν καταφέρεις να βγάλεις το ξένο σώμα, κάλεσε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.

Διάβασε επίσης 

Τα στερεότυπα των φύλων

Πώς βοηθά το παιδί το παιχνίδι;

Πώς να θέσεις όρια στο παιχνίδι του παιδιού στο σπίτι

 

 

Πηγή 

 

Παιδι

COMPETITIONS