Thumbnail

Πώς να αναδείξεις ένα λευκό μπάνιο Πώς να αναδείξεις ένα λευκό μπάνιο

Σύμφωνα με την Barbara Sallick, συγγραφέα του «The Perfect Bath»
Ένα λευκό μπάνιο αποτελεί μια κλασσική επιλογή, γιατί δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει με το πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν όμως κάποιοι χρυσοί κανόνες, που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις, προκειμένου να το αναδείξεις ακόμη περισσότερο.

Ποιος είναι ο νούμερο ένα κανόνας στη διακόσμηση ενός λευκού μπάνιου;
«Προσεκτικός σχεδιασμός, επανεξέταση των επιλογών σου στην πορεία και επιλογή ενός αρχιτέκτονα/διακοσμητή με τον οποίο να συμβαδίζουν τα γούστα σου», επισημαίνει η Sallick. Επίσης, σημειώνει ότι η διακόσμηση ενός ολόλευκου μπάνιου αναδεικνύεται με το συνδυασμό υλικών (πχ. πλακάκι και μάρμαρο ή/και ξύλο), γεγονός που θα προσδώσει στο μπάνιο σου χαρακτήρα. Επιπλέον, τα εξαρτήματα του μπάνιου, όπως κρεμάστρες, λαβές, μπάρες για τις πετσέτες, θα δώσουν χρώμα στον χώρο σου. Η επιλογή του υλικού θα έχει να κάνει με το πώς θέλεις να φαίνεται το μπάνιο σου: Ψυχρό (όπου και θα χρησιμοποιήσεις ατσάλι) ή πιο ζεστό (όπου η καλύτερη επιλογή θα ήταν το νικέλιο ή το παλαιωμένο χρυσό). Τέλος, καλή επιλογή είναι και οι –καλής ποιότητας- πετσέτες, όπως αυτές από αιγυπτιακό βαμβάκι.

Πώς επιλέγεις τη σωστή απόχρωση του λευκού;
«Παρόλο που για πολλούς δεν θεωρείται χρώμα, το λευκό παρόλα αυτά έχει μια μεγάλη παλέτα αποχρώσεων με διαφορετικό βάθος και διάθεση η καθεμία. Ένα φυσικό, ζεστό λευκό χρώμα είναι το ιδανικό και θα συνδυαστεί άψογα με το λευκό πλακάκι ή το μάρμαρο. Καθώς και με το λευκό των ειδών υγιεινής».

white bathroom

Πώς αποφεύγεις να φαίνεται ένα δωμάτιο βαρετό λόγω μονοχρωμίας;
«Τη στιγμή που θα βάλεις στον χώρο σου ένα βάζο με λουλούδια, έναν δίσκο με ιδιαίτερα μπουκάλια, ένα ρολόι, το οποιοδήποτε δωμάτιο (και το μπάνιο), αποκτά χαρακτήρα. Επίσης, ένα αντικείμενο τέχνης στο μπάνιο τραβά το ενδιαφέρον και αποσπά την προσοχή από τη μονοχρωμία. Τα ξύλινα ντουλάπια, ειδικά αν τα βάψεις λευκά, αποτελούν εξίσου μια προσθήκη, η οποία λόγω υφής, αφαιρεί την αίσθηση της ψυχρότητας και προσδίδει στο χώρο ζεστασιά. Τέλος, ένας καθρέφτης προσθέτει βάθος στο χώρο». 

Πώς να κάνεις ένα δωμάτιο να μην φαίνεται ψυχρό;
Στο σχεδιασμό του μπάνιου, πολύ σημαντική προσθήκη είναι το παράθυρο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το φυσικό φως που μπαίνει από το παράθυρο, ζεσταίνει το χώρο. Μια ξεχωριστή πινελιά δίνει και μια κουρτίνα, σε λευκό λινό για παράδειγμα. Σημαντική είναι και η επιλογή του φωτισμού, ώστε και να σε εξυπηρετεί όταν βάφεσαι ή βγάζεις τα φρύδια σου. Αλλά και να κάνει και τον χώρο πιο ζεστό.» Τέλος, επισημαίνει ότι διακοσμητικά στοιχεία όπως τα καλάθια αποθήκευσης, «μαλακώνουν το χώρο» και του προσδίδουν το προσωπικό σου στιλ και χαρακτήρα.

white bathroom

Ποια είναι dos και τα don’ts στην επιλογή των πρόσθετων χρωμάτων σε ένα λευκό μπάνιο;
«Η διαχρονικότητα και η απλότητα είναι αυτό στο οποίο πρέπει να αποσκοπείς όταν δημιουργείς έναν χώρο. Έτσι, αν αποφασίσεις να εντάξεις χρώμα σε ένα λευκό δωμάτιο, προσανατολίσου σε πιο θερμούς τόνους, ανοιχτούς ή λίγο πιο σκούρους. Ή ακόμα σε ανεπαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες που τραβούν μεν την προσοχή, αλλά δεν κυριαρχούν στο χώρο (όπως π.χ. λευκές πετσέτες μαύρη ρίγα γύρω-γύρω), για να αποφύγεις την έντονη αντίθεση». 

Πώς επιλέγεις τα διακοσμητικά αξεσουάρ που θα βάλεις στο μπάνιο σου;
«Ο λόγος που επιλέγεις να έχεις ένα λευκό μπάνιο είναι το ότι είναι κομψό και απλό την ίδια στιγμή. Άρα και η όποια διακόσμηση ακολουθήσει θα πρέπει να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.» Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στα αξεσουάρ. Χρειάζεται, όμως, προσοχή για να μη διαταραχθεί η αρμονία.

white bathroom

Πώς κάνεις ένα λευκό μπάνιο διαχρονικό;
«Η επιλογή των υλικών και συγκεκριμένα ο συνδυασμός μεταξύ τους, είναι αυτός που καθορίζει το ύφος του εκάστοτε χώρου. Η ποιότητα και η απλότητα, οι καθαρές γραμμές, αλλά και ο τρόπος τοποθέτησης είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν ένα οποιοδήποτε δωμάτιο να αντέξει στο χρόνο. Όπως συμβαίνει και με το μικρό μαύρο φόρεμα. Πάρε το χρόνο σου, κάνε έρευνα αγοράς, συμβουλεύσου έναν ειδικό για την επιλογή των υλικών. Πάρε έναν έμπιστο κατασκευαστή ώστε να νιώθεις ικανοποιημένη βλέποντας το μπάνιο σου. Ακόμη και μετά από 10-15 χρόνια.»

Τι κάνει ένα μπάνιο, το τέλειο μπάνιο;
«Δεν υπάρχει ο ορισμός του τέλειου μπάνιου. Σίγουρα πρέπει να εκφράζει το προσωπικό γούστο και στιλ του καθενός και να ανταποκρίνεται στην εμπειρία που θέλει να δημιουργήσει. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Όπως το αρχιτεκτονικό στιλ του σπιτιού, την τοποθεσία (βουνό ή θάλασσα), το προσωπικό γούστο και τέλος το budget. Αν θέλαμε όμως να δώσουμε τα χαρακτηριστικά του ιδανικού μπάνιου θα λέγαμε ότι είναι εκείνο που σε χαλαρώνει και σε κάνει να νιώθεις όμορφα μέσα σε αυτό. Είναι εκείνο που αποτελείται από κομψές λεπτομέρειες και αντικείμενα και ισορροπεί ανάμεσα στο πρακτικό και στο καινοτόμο αρχιτεκτονικά. Πρέπει το μπάνιο σου, να νιώθεις ότι αντικατοπτρίζει εσένα.»

 Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home