Πώς να φτιάξεις βασική ζύμη για πίτσα

Πώς να φτιάξεις βασική ζύμη για πίτσα

Μια πραγματικά εύκολη συνταγή

zymipitsas
Η πίτσα είναι για πολλούς το αγαπημένο τους φαγητό. Φτιάξε, τώρα, τη δική σου πίτσα· μαθαίνοντας πώς γίνεται η βασική ζύμη.

Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια

Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Yλικά που θα χρειαστείς:

  • 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
  • 320 ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Διάβασε ακόμα: Πώς να φτιάξεις λαζάνια με σπανάκι

Πώς θα εκτελέσεις τη συνταγή:

  • Βάλε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακάτεψε με ένα κουτάλι. Έπειτα, κάνε λακούβα στο κέντρο.

  • Διάλυσε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίξε τη ζάχαρη. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.

  • Ρίξε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι, το ελαιόλαδο στο νερό·και όλο μαζί ρίξ' το στο αλεύρι.

  • Με ένα κουτάλι ανακάτεψε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.

  • Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), άδειασε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.

  • Με αλευρωμένα χέρια άρχισε να ζυμώνεις με δυνατές κινήσεις. Κάνε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη. Φρόντισε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.

  • Λάδωσε ή αλεύρωσε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάλε μέσα τη ζύμη.

  • Σκέπασε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη άφησέ την να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

  • Αφού ανέβει η ζύμη, χώρισέ τη σε 4 κομμάτια.

  • Φτιάξε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Άνοιξε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια.

  • Αν έχεις φούρνο με αντιστάσεις, προθέρμανε στους 220-230 βαθμούς C.

  • Ακούμπησε κάτω-κάτω στο φούρνο το αναποδογυρισμένο ταψί. Άνοιξε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχεις πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο.

  • Άπλωσε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλεις, τραβήξε τη και ακούμπησέ τη στο καυτό ταψί.

  • Ψήσε για περίπου 8-10 λεπτά.

Επιπρόσθετα tips:

  • Για να πετύχεις πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας, μπορείς να πασπαλίσεις το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο

  • Για να δώσεις στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείς να βάλεις αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.

  • Άνοιξε τη ζύμη με πλάστη αν θέλεις να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.

  • Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Δες ακόμα: Φτιάξε στα γρήγορα μία ατομική μηλόπιτα

Πηγή

 

Cooking

COMPETITIONS