Μια διατροφολόγος καταρρίπτει 7 διατροφικούς μύθους

Μια διατροφολόγος καταρρίπτει 7 διατροφικούς μύθους

Καιρός να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους

Μια διατροφολόγος καταρρίπτει 7 διατροφικούς μύθους
«Πιες κάθε πρωί όταν ξυπνήσεις ζεστό νερό με λεμόνι», «Οι μπανάνες παχαίνουν» κ.α. Οι διατροφικοί μύθοι είναι πολλοί. Σίγουρα κάπου τους έχεις διαβάσει, τους έχεις ακούσει και έχεις ακολουθήσει κατά καιρούς αρκετούς από αυτούς. Ποιοι είναι οι  δημοφιλέστεροι και κατά πόσο ισχύουν;Μύθος Νο1: “Η παράλειψη γευμάτων βοηθάει στην απώλεια βάρους”
Μπορεί να πιστεύεις πως το να κάνεις 2 με 3 το πολύ γεύματα στην ημέρα, παραλείποντας τα σνακ, αφήνοντας τον οργανισμό για πολλές ώρες νηστικό, ευνοεί την απώλεια βάρους. Λάθος. Μετά από τόση ώρα νηστείας, είναι αναπόφευκτο ότι θα καταλήξεις να φας γρήγορα και μεγάλη ποσότητα φαγητού μέχρι να νιώσεις χορτασμένη και δεν θα κάνεις υγιεινές επιλογές. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση μικρών και θρεπτικών σνακ ανάμεσα στα γεύματα θα σε σε γλιτώσει από κάτι τέτοιο, ενώ συντελεί στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Μύθος Νο2: “Αποφυγή της γλουτένης”
Αυτός ο μύθος ή η μόδα για gluten free δίαιτα πρέπει να μείνει πίσω. Ο μόνος λόγος που συστήνεται η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης είναι, εάν έχει γίνει διάγνωση για κοιλιοκάκη. Οποιαδήποτε απώλεια βάρους που προκύπτει από μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή, οφείλεται καθαρά στην αποφυγή των κέικ και άλλων γλυκισμάτων που περιέχουν αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο. Από την άλλη, η κατανάλωση προϊόντων ελεύθερα γλουτένης δεν είναι τόσο αθώα, αφού και πάλι περιέχουν τα ίδια συστατικά με διαφορετικό αλεύρι. Η λύση δεν κρύβεται στη γλουτένη, αλλά στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα.

Μύθος Νο3: “Όταν τρώμε υγιεινά δεν παχαίνουμε”
Ό,τι θεωρείται «υγιεινό» δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταναλώνεται σε απεριόριστες ποσότητες. Ακόμη λοιπόν κι αν η διατροφή σου στηρίζεται σε ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, αβοκάντο, ελαιόλαδο και μαύρη σοκολάτα, παραμένει σημαντική η έννοια της ποσότητας, αν θέλεις το νούμερο της ζυγαριάς να αρχίσει να πέφτει.

διατριφικοί μύθοι

Μύθος Νο4: “Οι υδατάνθρακες παχαίνουν”
Ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή σου μπορεί στην αρχή να σε οδηγήσει στην απώλεια βάρους, όμως, αυτή η απώλεια δεν είναι μόνιμη, ούτε ασφαλής για την υγεία σου, ενώ στο τέλος θα καταλήξεις να αισθάνεσαι κουρασμένη, ληθαργική, δύστροπη και ευεραίσθητη. Από τη στιγμή που θα τους εντάξεις ξανά, το βάρος θα επανέλθει. Η λύση είναι να επιλέγεις τους «σωστούς» υδατάνθρακες, που προέρχονται από τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς στη σωστή ποσότητα βάση των ημερήσιων αναγκών σου.

Μύθος Νο5: “Κόβω το λίπος = Χάνω βάρος”
Το λίπος εκτός του ό,τι αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το ανθρώπινο σώμα, χρειάζεται ώστε να κάψεις και λίπος. Για να μπορέσεις λοιπόν να χάσεις λίπος και να διασφαλίσεις την υγεία του οργανισμού είναι προτιμότερη η κατανάλωση υγιεινών πηγών λίπους, όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο και ελαιόλαδο και όχι κορεσμένα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν σε έτοιμες σάλτσες, βούτυρο και junk food και πάντα φυσικά στη σωστή ποσότητα βάση των ημερήσιων αναγκών σου.

διατροφικοι μύθοι

Μύθος Νο6: “Η γυμναστική είναι η μόνη λύση να χάσεις βάρος”
Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι αφού γυμνάζεσαι μπορείς να τρως ελεύθερα; Μύθος. Η αλήθεια είναι πως παρόλο που η φυσική δραστηριότητα προάγει την υγεία του οργανισμού και τη λειτουργία του μεταβολισμού, δρα συνοδευτικά στην απώλεια βάρους και όχι ως πρωταγωνιστής σε μία τέτοια προσπάθεια.

Μύθος Νο7: “Το νούμερο στη ζυγαριά είναι καθοριστικό”
Κι όμως το βάρος μόνο δεν λέει πολλά για έναν διαιτολόγο. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Αρχικά, οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος, αν έκανες χθες μία μικρή ατασθαλία (π.χ. γλυκό) θα δημιουργηθεί πρήξιμο λόγω ζάχαρης, αλλά και οι ορμονικές διακυμάνσεις στις γυναίκες όπως και η γυμναστική μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στη σύστασή του σώματος (λίπος, υγρά, μύες) και έτσι να υπάρξει ανεπιθύμητη αύξηση στο βάρος. Προσπάθησε να ζυγίζεσαι 1 φορά την εβδομάδα, διατηρώντας τις ίδιες συνθήκες, όπως ώρα και ρουχισμό.

ΠηγήSavoirville.gr

Ακολούθησε τη Βίρνα Σκουλίδη στο Facebook και το Instagram