Πώς ένα T-shirt του Versace κατάφερε να προκαλέσει ''διπλωματικό επεισόδιο''

Πώς ένα T-shirt του Versace κατάφερε να προκαλέσει ''διπλωματικό επεισόδιο''

Στο στόχαστρο και οι οίκοι Givenchy και Coach

Versace T-shirt Yang Mi
O οίκος Versace βρέθηκε στο στόχαστρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, την ώρα που οι διαδηλώσεις στο αυτόνομο αυτό έδαφος επικρίνονται καθημερινά από τα κινεζικά μέσα.

Ο λόγος ήταν ένα T-shirt που κυκλοφόρησε στην οποία αναφέρονται κάποιες πόλεις μαζί με τη χώρα στην οποία ανήκουν, όπως για παράδειγμα «Παρίσι – ΓΑΛΛΙΑ» και «Σανγκάη – ΚΙΝΑ». Δυστυχώς όμως το «Χονγκ Κονγκ» συνοδεύεται από τη λέξη «ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ» με κεφαλαία γράμματα, μολονότι η πρώην βρετανική αποικία έχει επιστρέψει στην κυριαρχία της Κίνας από το 1997.

Διάβασε ακόμα: Γιατί ο σχεδιαστής Phillipp Plein τα έβαλε με την Ferrari;

«Έξω ο Versace!», έγραψε ένας χρήστης του ιστότοπου Weibo, ανάμεσα σε άλλα επιθετικά σχόλια που άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο. 

Versace T-shirt Hong Kong

Την ίδια στιγμή ο γαλλικός οίκος Givenchy και ο αμερικανικός Coach βρέθηκαν με τη σειρά τους στο στόχαστρο για παρόμοιες προσβολές σχετικά με t-shirts τους, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν να πιστέψει κανείς ότι το Χονγκ Κονγκ, αλλά και η Ταϊβάν, είναι ανεξάρτητα εδάφη.

Η Ταϊβάν έχει ξεχωριστή κυβέρνηση από το 1949, όμως το Πεκίνο εξακολουθεί να διεκδικεί την κυριαρχία του στο νησί επειδή το θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία του και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να εξασφαλίσει την επανένωση.

Οι τρεις εταιρείες ζήτησαν ειλικρινά συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τα επίμαχα προϊόντα έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

T-shirt Hong Kong Versace

«Ο οίκος Givenchy ζητεί ειλικρινά συγγνώμη για το σφάλμα αυτό, το οποίο δεν αντανακλά τον βαθύ σεβασμό του για το κινεζικό κοινό παντού στον κόσμο», βεβαιώνει η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. 

«Αγαπάμε την Κίνα και σεβόμαστε απολύτως την εθνική της κυριαρχία», σημείωνε ο Versace ήδη από χθες Κυριακή το βράδυ στον λογαριασμό του στο Weibo, το «κινεζικό Twitter».

Την ίδια ώρα και ο Coach αναγνώρισε «τη σοβαρότητα αυτού του σφάλματος» και εξέφρασε τη «βαθειά» λύπη του γι’αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηθοποιός Yang Mi, πρέσβειρα του οίκου Versace, μετά τον σάλο τερμάτισε το συμβόλαιό της. Όπως η ίδια αναφέρει στην αιτιολογία της ο λόγος είναι κάποια σχέδια του οίκου που ''μπορούν να βλάψουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας''.

Διάβασε ακόμα: Μετά τις αντιδράσεις, ο Gucci διορίζει την Renee Tirado νέα επικεφαλής του τομέα διαφορετικότητας

News

COMPETITIONS