Thumbnail

Ποια δικαιώματα έχει ένας πατέρας; Ποια δικαιώματα έχει ένας πατέρας;

Ο ρόλος του στην ανατροφή των παιδιών είναι εξίσου σημαντικός και πολύτιμος όσο και αυτός της μητέρας
Πέρα από τα στερότυπα που θέλουν τη μαμά να αφοσιώνεται και να έχει την ανατροφή των παιδιών, οι σύγχρονοι πατεράδες, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο μεγάλωμά τους, αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους. Ωστόσο, πόσο κατοχυρωμένοι είναι και ποιες εξασφαλίσεις τους παρέχει ένα ευρωπαϊκό κράτος για να επιτελέσουν τον γονεϊκό τους ρόλο;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά το 2010 στην ΕΕ, οι πατέρες πήραν το 2% των αδειών που διατίθενται για οποιονδήποτε από τους δύο γονείς για τη φροντίδα των παιδιών. Η ΕΕ επιθυμεί να αλλάξει την κατάσταση και να δώσει στους άνδρες περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν στη φροντίδα των οικογενειών τους. Με βάση μελέτες, όταν οι πατέρες παίρνουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους επωφελείται όλη η οικογένεια. Επιπρόσθετα, καταδεικνύουν ότι η διάρκεια της άδειας που παίρνουν συνδέεται με την ικανοποίηση που αποκομίζουν από τη σχέση τους με το παιδί τους. Η μεγαλύτερη χρήση, εκ μέρους των πατέρων, των αδειών που αφορούν τα παιδιά θεωρείται επίσης ευεργετική για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισότητα των φύλων. Η συμμετοχή των πατέρων στη φροντίδα των παιδιών επηρεάζει επίσης την απόφαση των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ευρωβουλευτές υιοθέτησαν νέους κανόνες για την άδεια πατρότητας και τη μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια. Τα μέτρα υιοθετήθηκαν με 490 ψήφους υπέρ έναντι 82 και 48 αποχών. Συγκεκριμένα στο ψήφισμα του ΕΚ της 4ης Απριλίου 2019, σ΄έναν πατέρα παρέχεται το δικαίωμα για να απουσιάσει δέκα μέρες από την εργασία του, τόσο για την περίοδο της γέννας, όσο και σε περίπτωση θνησιγένειας, με αποδοχές τουλάχιστον στο επίπεδο της άδειας ασθενείας.

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επίσης στην αρχική πρόταση δύο μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας μετ’ αποδοχών. Αυτή η άδεια είναι ατομικό δικαίωμα, το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια πιο ισορροπημένη κατανομή των βαρών της φροντίδας που απαιτεί μια οικογένεια. Τα κράτη μέλη θα θέσουν ικανοποιητικά επίπεδα αποδοχών ή επιδομάτων για την ελάχιστη μη μεταβιβάσιμη περίοδο γονικής άδειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η γονική άδεια συχνά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδημάτων για την οικογένεια και ότι το υψηλότερα αμειβόμενο μέλος της οικογένειας (το οποίο συχνά είναι άνδρας) θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς και όσοι ασκούν επιμέλεια, θα μπορούν να αιτηθούν τη μετατροπή των συνθηκών εργασίας τους, όπου αυτό είναι εφικτό, μέσω τηλεργασίας ή ελαστικών ωραρίων. Κατά την εξέταση αιτημάτων για ευέλικτή εργασία, οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τους δικούς τους πόρους και ανάγκες, αλλά και τις ειδικές ανάγκες που έχουν οι γονείς παιδιών με αναπηρίες ή μακροχρόνιες ασθένειες, καθώς και των μονογονεϊκών οικογενειών.

9 επώνυμοι Έλληνες που έγιναν μπαμπάδες σε μεγάλη ηλικία!

Η ιστορία πίσω από τη γιορτή του πατέρα

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home