Thumbnail

Δέσποινα Σωτηρίου: Μια δημιουργός που πρέπει να γνωρίσεις Δέσποινα Σωτηρίου: Μια δημιουργός που πρέπει να γνωρίσεις

Δεν είναι μόνο πολυτάλαντη, αλλά είναι κι ένας θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος, που σου φτιάχνει τη μέρα
Τη Δέσποινα τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τις περιπτώσεις που ενώ δουλεύετε μαζί καιρό, ουσιαστικά δεν ξέρεις πολλά πράγματα για το άτομό της, καθώς η πίεση της δουλειάς δεν σου επιτρέπει να αναπτύξεις καμιά φορά μια πιο στενή σχέση. Ανέκαθεν, όμως, μου ήταν συμπαθής. Όποτε τη συναντούσα στους διαδρόμους ήταν μονίμως χαμογελαστή και η θετικότητά της ήταν, χωρίς υπερβολή, μεταδοτική. Η Δέσποινα, παρά τις δυσκολίες, επιλέγει συνειδητά να βλέπει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Ακόμη και όταν έμεινε άνεργη, δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε διέξοδο μέσα από τη ζωγραφική, την κεραμική και τις χειροποίητες τσάντες. Αν έπρεπε να δώσω έναν χαρακτηρισμό στις δημιουργίες της, αυτός θα ήταν μοναδικές. Γιατί πάνω απ' όλα είναι φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι. Άλλωστε, η Δέσποινα με ό,τι καταπιάνεται, πάντα δίνει ένα κομμάτι του εαυτού της. Και αυτό είναι που την κάνει να ξεχωρίζει!

Προτού μείνεις άνεργη, είχες εξερευνήσει αυτή την πλευρά του εαυτού σου; Ήξερες δηλαδή ότι μπορούσες να ζωγραφίζεις και να φτιάχνεις τσάντες;

Η ζωγραφική είναι μαζί μου από παιδί. Έκανα σκίτσα με μολύβι στο χαρτί, στα περιθώρια των βιβλίων μου. Ωστόσο, είναι διαφορετικό όταν ζωγραφίζεις πάνω σε καμβά. Είναι κάτι πιο ζωντανό, πραγματικό. Αισθάνομαι ευφορία όταν δημιουργώ. Οι πίνακες μου αντιπροσωπεύουν τον ιμπρεσσιονισμό και τον ρεαλισμό. Καταπιάνομαι με το νερό, τη θάλασσα, τη φύση. Μέσα από τα έργα μου αποκαλύπτω τον εαυτό μου. Η πειθώ ενός έργου τέχνης εξαρτάται από τη σωστή διάταξη και το ζευγάρωμα των χρωμάτων. Η τέχνη για μένα είναι η έκφραση και η αποκάλυψη του ωραίου. Όσον αφορά τις τσάντες, πάντα παρατηρούσα και θαύμαζα τις χειροποίητες. Μετάτρεπα τα ρούχα μου, έφτιαχνα καρφίτσες. Όπως κατάλαβες, πάντα έκανα τις δικές μου δημιουργίες. 

Βέβαια και η δουλειά σου ως γραφίστρια ήταν εξίσου δημιουργική, αλλά φαντάζομαι πως αυτό που κάνεις σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό. Ισχύει;

Ως γραφίστας χρησιμοποιείς πολλαπλά μέσα και συνδυάζεις τέχνη, εικόνες, λέξεις, σύμβολα και σχήματα. Θα έλεγα πως η δουλειά μου ως γραφίστρια μού έδωσε τις βάσεις. 

tsantes

Πώς ήταν το πρώτο διάστημα όταν κλήθηκες μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίσεις μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα; Υπήρχαν φορές που έπεσες ψυχολογικά ή πάντα έβρισκες διέξοδο στις δημιουργίες σου;

Με κατέβαλε. Δεν είναι εύκολο να αποβάλλεις τις συνήθειες χρόνων. Φυσικά, η διέξοδός μου ήταν η ζωγραφική. Παρά τις δυσκολίες, σκέφτηκα ότι ίσως να μου ανοικτούν πιο όμορφοι δρόμοι. Θεωρώ πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό έπρεπε να γίνει. 

Πώς πήρες, ωστόσο, την απόφαση να βιοποριστείς από τις δημιουργίες σου; 

Στόχος μου είναι να πουλήσω όλους τους πίνακες που έχω και να συνεχίσω να πουλώ στην υψηλότερη τιμή της αξίας τους. Η δημιουργία της πρώτης μου τσάντας προς πώληση, ήταν της στιγμής. Βρίσκομαι στην αφετηρία όλου αυτού του εγχειρήματος. Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

despoina

Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου; 

Μου δίνει μεγάλη χαρά η ανταπόκριση που έχω. Το ενδιαφέρον ολοένα και μεγαλώνει. Έχω αποκτήσει πιστούς ακόλουθους στο Facebook και το Instagram. Mου γράφουν πολύ όμορφα σχόλια και εισπράττω πολλή αγάπη.

Ανάμεσα στις τσάντες που φτιάχνεις, είναι και οι κουρελούδες. Ουσιαστικά, πρεσβεύεις πως δεν πετάμε τίποτα; 

Όντως, δεν πετάμε τίποτα.  Δημιουργούμε. Στα κουτιά που φυλάω, θα βρεις κουμπιά, φτερά, χάντρες... Όλα τα χρησιμοποιώ. Συνδέομαι με υλικά και πράγματα. Αλλά δεν είναι θέμα μιζέριας. Η κουρελού είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά. Θεωρώ πως είναι μοναδική. Πρόκειται για ένα κομμάτι γεμάτο τέχνη. Παράλληλα, φτιάχνω τσάντες από δίχτυ, με νήμα και βελονάκι σε πιο μοντέρνα εκδοχή, χρησιμοποιώντας ειδικό ξύλο. Όλες είναι κατάλληλες για κάθε στιγμή της ημέρας.

Προσωπικά, οι τσάντες που φτιάχνεις με παραπέμπουν στα παιδικά μου χρόνια. Στο έχουν πει και άλλοι αυτό;

Τόσο οι κουρελούδες, όσο και οι τσάντες με νήμα, μας γυρνούν πίσω στα παιδικά μας χρόνια, που βλέπαμε τις γιαγιάδες μας να μπλέκουν με τις βελόνες. Στις μέρες μας, βέβαια, απέκτησαν πιο μοντέρνες πινελιές και είναι πιο ντιζαϊνάτες. Πρόκειται για  παραδοσιακά υλικά, με αισθητική και απαλή αφή. Δεν είναι καθόλου ντεμοντέ. Αποπνέουν μια δόση νοσταλγίας και φέρνουν αναμνήσεις που δεν ξεχνιούνται ποτέ.

despoina

Εσένα, ποιες μνήμες σού ξυπνούν όταν τις δημιουργείς;

Μου θυμίζουν ήρεμες παιδικές μου στιγμές. Έχει να κάνει με τις λεγόμενες κυτταρικές μνήμες. Η μάνα μου όταν ήταν νεαρή, δούλευε τον αργαλειό. Αν τώρα με βάλεις να δουλέψω μπροστά από έναν αργαλειό, νομίζω δεν θα αντιμετωπίσω καμιά δυσκολία.

Πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που πώλησες μια δημιουργία σου;

Όταν πούλησα τον πρώτο μου πίνακα, συγκινήθηκα τόσο, που έκλαψα. Την ώρα που φτιάχνω τις τσάντες, τις αγκαλιάζω, τους στέλνω αγάπη και τις φιλώ. Κάθε φορά που αποχωρίζομαι μια δημιουργία μου, είναι σαν να φεύγει ένα κομμάτι αυτής της αγάπης που βάζω. Από την άλλη, νιώθω περήφανη που κάποιος δίνει χρήματα για να αποκτήσει κάτι δικό μου. 

despo

Πώς βλέπεις να εξελίσσεις τις δημιουργίες σου. Σκέφτεσαι να φτιάξεις και άλλα χρηστικά αντικείμενα, εκτός από τσάντες;

Ένα από τα επόμενα μου βήματα είναι να μάθω την τέχνη του αργαλειού, για να μπορέσω να συνδυάσω κομμάτια σε καινούριες δημιουργίες και τεχνικές. Βασικός στόχος μου είναι η ευρεία αναγνώριση της αξίας των πινάκων μου. Να απευθύνονται σε ένα κοινό που αγαπά τους αυθεντικούς, μοναδικούς, χειροποίητους πίνακες και ταυτόχρονα, να γίνουν αναπαραγωγή-αντιγραφή τα ήδη υφιστάμενα έργα τέχνης μου, σε ψηφιακή εκτύπωση, είτε σε καμβά, είτε σε χαρτί, που θα φέρουν τη δική μου σφραγίδα, σε πολύ καλή ποιότητα και τιμή. Παράλληλα, θέλω να συνεχίσω τη μαγική τέχνη της κεραμικής και να φτιάξω μοναδικά διακοσμητικά έργα, τα οποία συνάμα να είναι και χρηστικά. Τώρα, έχω ξεκινήσει και μια καινούρια συνεργασία με τις Fbm Anagenessis Cyprus & Kallynsis Cyprus. Πρόκειται για ελληνικά προϊόντα ομορφιάς και ατομικής φροντίδας, που συνδυάζουν ποιότητα και τιμή. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε βοηθούν και σε στηρίζουν. Γι΄αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου, τον Jack Fumani στη ζωγραφική, τη Ζωή Μαυρογένους για την τέχνη της κεραμικής και τη Δήμητρα Βρακά για τις ξεχωριστές τσάντες. Πραγματικά, θεωρώ πως αν δεν τους είχα κοντά μου, δεν θα είχα το ίδιο αποτέλεσμα.

despo

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης 

Διάβασε ακόμη

Ανδρέας Χατζηπιερής: Ένας ταλαντούχος γραφίστας που δημιούργησε το δικό του brand

Ένας χαρισματικός cake designer

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home